WHAT IF…?

Jag kom att tänka på en sak! Det är ganska exakt 15år sedan jag var med en olycka på skolgården…

Jag var 7år, frosten hade slagit till och det var halt något förskräckligt över allt. Som sjuåring hade jag nyss börjat i den lilla gula byskolan och visste inte mycket om livets farligheter, och allra minst hur farligt ett fall kunde vara. Jag och en av mina bästa vänner lekte snällt på berget på skolgården. Vi vågade oss inte till ”förbjudna berget” eller vad den branta klippan i skogsdungen kallades. Så vi höll oss snällt till skolgården.

Så klättrade min kompis upp i ett träd på berget och jag var inte sen med att haka på. Jag hann inte klättra många kvistar innan det svartnade. Om jag minns rätt kom jag bara så långt som till första kvisten. Kvisten var isbelagd och jag föll. allt svartnade, och då jag öppnade ögonen förvånades jag över att jag låg på marken. Nacken hade landat på en mycket typ ”triangel” formad sten, och tog således den värsta stöten. Men gråten i halsen klev jag upp, men vågde inte låta tårarna träda fram. Det gjorde hemskt ont, och jag minns hur tankarna for runt i huvudet. Vågar jag berätta för läraren som är rastvakt vad som hänt, tänkte jag och var rädd för att läraren skulle ge mig en utskällning för att jag hade varit så oförsiktig.

Plötsligt märkte jag att jag inte kunne räta upp huvudet, och att det liksom lutade till sidan. Jag samlade mog åt mig och stegade fram till lärarnen och fick fram ett darrigt jag föll ner från trädet!! Läraren som också var min klassföreståndare log och sade att vi skall gå in nu, rasten är över…

Resten av skoldagen genomled jag med värk i nacke och huvud, och då jag på eftis berättade vad som hänt var det ingen som reagerade eller visade förståelse. Ni kan ju föreställa er vilken panik mamma fick då hon kom och hämtade upp mig på eftermiddagen, då ungens nacke inte längre höll att bära upp huvudet!? I ilande fart körde vi iväg till sjukhuset, fixade röntgen med det samma som tyvärr inte visade något. En nack-krage var allt jag fick och så var det bra med det.

Nack-och huvudvärken tilltog och vägrade släppa, viss rörelseinskränkning kände jag också. Ett par år senare bestämde vi oss för att ta saker i egna händer och åkte in till Helsingfors för att träffa specialister. Bilder togs av nacken i alla möjliga ställningar, jag minns att det gjorde rätt ont också att försöka ligga still på olika sätt.

Resultaten kom, och många var rädda för att röra min nacke och vägrade. Tack gode nånting så vägrade inte de verkliga guruna (nu varande förebilder) inom området. Sedan blev det regelbundna besök hos OMT fysioterapeuten. Han åstadkom mera rörlighet i min nacke och det underlättade även smärtan. Jag var också flitig med att göra hemträningsprogrammet jag fick.

Det man ur röntgenbilderna kan avläsa är att jag har en såkallad displacement of Axis och Dens. Axis eller C2 är alltså den andra halskotan, som har ett utskott som kallas Dens runt vilken första halskotan Atlas löper. Bl.a. så möjliggörs rotationer. På bilden kommer det lite bättre fram än vad jag kan förklara kanske…

Så min Axis är alltså Lateralt displaced… Så den är liksom tiltad åt vänster så att säga. Och med tanka på att ryggmärgen löper där i ryggmärgskanalen som är område bakom dens, kan ni ju förstå att det är ett rätt så delikat område om man kan säga så… Jag blir riktigt illamående då jag tänker på vad som kunde ha hänt!! Dessutom så syns på röngenbilderna vita delar lokaliserade vänster och åvanför Dens. Specialister funderar på om det är broskbildningar eller bitar av själva Dens! Jag undrar just hur det ser ut i nacken nu förtiden? Slutligen kan bara konstateras att jag hade tur i oturen, men jag kommer aldrig slippa av med spåren av olyckan… Förutom värken som än sitter kvar, så har jag aningen minskad rörelseförmåga i nacken och då jag slappnar av roterar huvudet automatiskt till vänster. Det hålls alltså inte rakt fram som hos andra, utan att jag för det dit själv.Men å andra sidan var det även såhär jag intresserades av fysioterapiyrket!

-S

Annonser

Kommentera / Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s